VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Vijf vragen: dekt jouw verzekering het coronavirus?

Geplaatst op: 01-02-2020, 10:44:55

Stel: het coronavirus verspreidt zich vanuit China over heel Azië, zodat ook die fijne zonvakantie op Bali of Koh Samui in gevaar komt. Krijg je dan je geld terug? Vijf vragen over annuleringsverzekeringen en het gevreesde nieuwe virus.

De verspreiding van het virus is verre van denkbeeldig. Het Europees Centrum voor ziektepreventie noemt het zelfs ’zeer waarschijnlijk’ dat de ziekte zich gaat uitbreiden naar elders in Azië. Ook voor Europa ziet het centrum een risico.

1 Dekt de annuleringsverzekering?

De gewone annuleringsverzekering biedt in principe geen dekking. Veel verzekeraars hebben zelfs de afgelopen dagen speciale verklaringen uitgebracht dat het coronavirus niet onder de dekking valt. Bij Unigarant had je de aanvullende verzekering ’Extra Annuleringsredenen’ moeten afsluiten, bij Aegon een ’Allriskdekking’. Bij Allianz had zelfs de aanvullende optie je niet geholpen, want die dekt alleen natuurrampen en terrorisme. „En een virus is geen natuurramp”, aldus Allianz.

2 Heeft het nog zin die extra dekking te nemen?

Unigarant heeft per 30 januari de dekking voor het coronavirus uitgesloten voor nieuwe annuleringsverzekeringen. Aegon lijkt als deadline 27 januari te hebben. Overigens betaalt de zorgverzekering of reisverzekering met medische dekking wel gewoon de kosten als men op reis het virus oploopt.

3 Wat als er een negatief reisadvies komt?

Het ministerie van Buitenlandse Zaken is degene die reisadviezen afgeeft, zoals nu voor de Chinese provincie Hubei (niet reizen) en heel China (alleen noodzakelijke reizen). Dit advies is niet bindend. Reisbureaus en reizigers mogen zelf bepalen wat ze ermee doen. Opmerkelijk is dat de meeste annuleringsverzekeringen uitdrukkelijk bepalen dat niet wordt uitgekeerd bij een negatief reisadvies.

4 En wat doet het Calamiteitenfonds?

Het Calamiteitenfonds betaalt klanten van aangesloten reisbureaus terug bij opstanden, aanslagen of natuurrampen. „Voor ziektes bestaat geen dekking”, meldt het fonds. Daar is bij de oprichting nadrukkelijk voor gekozen. Van het fonds is dan ook geen reisbeperking te verwachten als het alleen bij ziekte en dood blijft.

5 Ben je dan de hele reissom kwijt als je wilt annuleren?

Niet per se. Zo kunnen klanten van KLM nu gratis hun vliegtickets naar China annuleren of wijzigen. Dat lijkt de aangewezen methode als vluchten op andere Aziatische landen worden gestaakt. Reisbureaus hebben dan ook een probleem omdat ze klanten niet op hun bestemming kunnen krijgen, dus dan moeten ze omboeken of compenseren.

Ten tijde van de Mexicaanse griep in 2009 dekten meerdere reisverzekeringen (o.a. ASR en Reaal) de kosten van het omboeken naar een andere bestemming. Ook reisbureaus bleken soepel, al was het maar omdat zij bij epidemieën hun eigen personeel moeten beschermen en niet tegen schadeclaims van reizigers willen oplopen.

Bron: bijdrage van Pieter van Erven Dorens van 1 februari 2020 op www.dft.nl

Vorige pagina